Alle som har en mobil kan i teorien lage godt videoinnhold, du trenger overraskende lite utstyr for å filme. Men mange glemmer, eller kjenner ikke til, hvilke virkemidler i film som virkelig fanger interessen til seerne. Gjør du en liten innsats skiller du deg ut i mengden, du klarer å holde på oppmerksomheten og etterlater et inntrykk hos seeren etter at filmen er ferdig. La oss ta en gjennomgang av de virkemidlene i film du bør kjenne til – med illustrerende eksempler.
Hvis du lager video bare fordi du føler at bedriften din bør lage video, eller bare har veldig, veldig lyst til å gå viralt – så vil det skinne igjennom. Bruk derfor tid på å finne den riktige ideen og hva du har lyst til å fortelle. Enten det er en informativ opplæringsvideo, en reklamefilm for et nytt produkt eller bare en uhøytidelig TikTok-video, er en god idé i bunn det som avgjør om sluttresultatet blir bra.
Vurder først hva som er målene dine med markedsføringen, og hva du bør gjøre for å oppnå dette. Og hvem er egentlig målgruppen din? Kjenner du publikummet ditt og vet hvilke problemer, spørsmål, interesser eller behov de har som du kan løse? Når seeren kommer over en video som føles relevant for dem, skaper det en tilknytning til deg, ditt produkt eller din merkevare. Hvis bedriften din allerede har utviklet personas har du allerede svarene klare på mye av dette.
Når ideen er på plass, må du finne ut hvilken historie du vil fortelle og hvordan du vil fortelle den. Historiefortelling i markedsføring er en effektiv måte å øke engasjementet hos publikummet ditt.
Som de fleste vet har en fortelling en klar struktur med en begynnelse, en midtdel og en slutt, og ofte inneholder den en form for konflikt. Likevel er det ikke gitt at du må starte filmen din med begynnelsen. Et kjent grep som formelig kaster seeren inn i handlingen er å starte in medias res (det vil si å gå rett på sak, eller midt i begivenhetene.)
Film er et visuelt medium – utnytt det! I stedet for å bruke en monoton fortellerstemme som guider publikummet gjennom funksjonene til et produkt, kan du bruke gjennomtenkte bilder for å vise det på en fengende og minneverdig måte.
Tenkt igjennom filmens perspektiv: Hvem er det som forteller historien? Må det være lederen i bedriften som prater, eller er det mer interessant med ståstedet til en ansatt eller en kunde?
Hvilken stemning vil du fortelle ut ifra for å best få frem budskapet ditt? Skal du bruke humor, spille på følelser, være alvorlig? Hvordan vil du få frem denne stemningen?
Da vi skulle lage en reklamefilm som formidlet historien til eventyrparken Hunderfossen, var det naturlig å bruke virkemidler og fortellergrep fra nettopp eventyrene. Det formidlet ikke bare den eventyrlige utviklingen til parken, men også den eventyrlige stemingen de som besøker parken får oppleve.
Noen ganger kan det spontane og autentiske være det som skal til for at videoen skal fange publikummet ditt, men ofte vil god planlegging og et godt, gjennomtenkt manus gi det beste resultatet. Legg derfor litt arbeid i pre-produksjonen eller forproduksjonen.
Manuset skal beskrive alt vi ser, hører og skal føle. Basert på dette kan du lage et storyboard og/eller en skuddliste over hvilke bilder du trenger for å realisere manuset.
Storyboardet trenger ikke å ta mye tid å lage eller være et stort kunstverk, du kan tegne strekfigurer eller bruke fotografier. KI er også et godt verktøy for å generere bilder og illustrasjoner. Poenget er at du skal få en oversikt over bildene eller skuddene som skal tas.
På dette tidspunktet bør du også tenke over om du skal bruke noen spesielle overganger mellom klipp og hva som må gjøres under filming for å få de til – ikke alt kan reddes eller fikses i redigeringen. Slik som mye annet som trender i sosiale medier er det også trender på overganger, så her er det mange ideer å hente.
Et eksempel på et enkelt storyboard, laget med KI-genererte bilder:
Valg av videoformat avhenger av hvor du publiserer filmen. Ved å tilpasse samme video til ulike formater og lengder, kan du effektivt nå flere plattformer.
Nettside: Ofte fungerer 16:9 (1920 x 1080) best, men det bør tilpasses nettstedets design. For visning på større skjermer (kino, konferanser, arrangementer) anbefales 4K (4096 x 2160).
Sosiale medier: Formatet bør tilpasses både plattform og formål.
Videoen vi lagde for Møller bil er en del av en profilerende og filmbasert rekrutterings-kampanje som skulle tiltrekke elever til bilfag og videre fra bilfag til lærlinger hos Møller bil skolen. Da var det naturlig å velge kanaler og tilhørende formater som treffer ungdom i den aldersgruppen.
Det er ikke mange sekundene du har på deg til å fange seerens interesse. Anslaget er derfor avgjørende for om seeren vil se mer eller scroller seg videre. Det kan virke som en vanskelig oppgave, men kan også være en kilde til kreativitet. Hvordan kan du åpne filmen din på en overraskende, tankevekkende eller følelsesmessig måte? La anslaget bli førende også for et gjennomtenkt, engasjerende visuelt uttrykk i resten av filmen.
En kort tittel i starten som oppsummerer innholdet kan også være effektivt for å enklere nå relevant publikum. Dette gir seeren en klar forventning om hva videoen handler om og oppfordrer dem til å se videre.
Videofilmens lengde påvirker hvor mye den engasjerer publikum, og i sosiale medier også hvilken rekkevidde den får. Anbefalt videolengde varierer avhengig av formålet med videoen og kanalen den skal brukes i.
Nyhetsfeed (Facebook og Instagram):
Stories (Instagram og Facebook):
Reels (Instagram og Facebook):
YouTube (vanlige videoer):
YouTube Shorts:
TikTok:
Det er i redigeringen historien din virkelig kommer til liv. Bruk visuelle effekter som klipperytme, effekter, overganger og fargekorrigering til å underbygge det du har å fortelle. Det er her du kan forvandle en ordinær video til virkelig engasjerende innhold ved å gi filmen et unikt visuelt uttrykk.
Med den store tilgangen til enkle redigeringsapper kan de fleste få til mye selv uten tidligere redigeringserfaring. Det er viktig å ha i bakhodet at alt du gjør i klippen bør ha en mening og skal være med på fremme budskapet til filmen.
Likevel er det noen ganger greit å kalle inn ekspertisen når du er ute etter noe virkelig profesjonelt, eller en real wow-effekt. Ferskvann er blant Innlandets største kommersielle aktører på filmproduksjon og vi produserer det meste. Vi har kompetanse på alt fra dronefilming til 3D-animering. Vi er også deleier av produksjonsselskapet Ferskvann Film.
3D-animering var viktig da vi skulle få frem de litt kompliserte sammenhengene i Hoffs sirkulær-økonomiske modell.
Lyddesign er avgjørende for opplevelsen av filmen din. Bare tenk på hva musikk gjør for følelsen du får av en scene. Hva hadde for eksempel montasje-scenen med Rocky Balboa i Rocky 3 vært uten Eye of the tiger? Den hadde sannsynligvis ikke vært like minneverdig med bare pustinga og pesinga til Sylvester Stallone i øret.
Et godt og gjennomtenkt lydlandskap tilfører ekstra lag og dybde til det visuelle. Det underbygger fortellingen din, gjør følelser sterkere og gir informasjon som du ikke kan få kun gjennom bilder.
Uten god lyd kan en scene virke flat, urealistisk og uengasjerende. Og enda verre – dårlig lyd kan virke distraherende og ta oppmerksomheten bort fra historien du vil fortelle. På sosiale medier vil seeren sannsynligvis velge å ikke se ferdig filmen din om lyden er dårlig.
Ta derfor lydlandskapet med helt fra planleggingsfasen av videoen din. Hvordan skal du sørge for at du får god lyd på dialogen i filmen? Er det bråkete der du skal filme? Må noe lyd spilles inn og legges på i ettertid? Hvilken musikk skal du bruke? Skal du kanskje hive deg på noen lydspor som trender på sosiale medier?
Da vi skulle lage en promofilm for Eastern Norway Film Commission, spesialkomponerte vi musikk for å virkelig fremheve de filmatiske mulighetene i det varierte Innlandslandskapet.
Selv med god lyd er teksting av videoer viktig. Det er både for å gjøre videoen din universelt utformet, men også fordi svært mange ser video uten lyd. I tillegg kan teksting gi videoen din større synlighet i søk, fordi tekstfilen er lesbar for søkemaskinene. Og med det hopper vi videre til et relatert tema:
Mange tenker godt igjennom hvordan de skal gjøre tekstene sine mer søkemotoroptimaliserte (SEO), men det er en del som glemmer at SEO også spiller en rolle for at seere skal finne din video. Gjør derfor et søk på aktuelle søkeord for å finne de som har høy søkevolum, og gi videoen din en tittel som fører til flere treff.
Bruk søkeordene i titler, beskrivelser og tagger, og hold titlene under 60 tegn for å unngå avkorting i søkeresultater. Lag iøyefallende minibilder for å øke klikkfrekvensen, og bruk undertekster og tidsstempler for bedre tilgjengelighet og brukeropplevelse.
I sosiale mediekanaler som Facebook, Instagram, TikTok og LinkedIn er det også lurt å velge ut relevante hashtagger til beskrivelsen, for å øke synligheten. Sjekk alltid hashtaggens relevans og volum i aktuell kanal før du bruker den.
På nettsider er det lurt å innebygge videoer med schema markup for bedre synlighet i søkemotorer.
Ved å følge disse strategiene kan du forbedre synligheten og engasjementet for videoene dine på tvers av forskjellige plattformer.
Ja, for du må jo ikke glemme avslutningen, hverken på denne teksten eller på videoen du lager. Tenk på det slik at anslaget og avslutningen omslutter budskapet ditt – hva skal seeren sitte igjen med? I likhet med anslaget, bør avslutningen skape en form for engasjement eller følelse hos seeren.
Det finnes flere måter å avslutte en film på: skal den for eksempel oppsummere de viktigste poengene, skal du bruke musikk som gjør et følelsesmessig inntrykk, eller skal du overraske seeren.
Uansett hva du gjør bør du runde av med en tydelig call to action – på bedre norsk: hvilken handling vil du oppfordre seeren til? Vil du at de liker og deler videoen, at seeren abonnerer på nettsiden din, at de handler i nettbutikken din? Grip muligheten til å bruke engasjementet du har skapt med videoen din.
Nå er det din tur. Hva er din historie? Hvordan vil du skape opplevelser og engasjere med dine videoer?
Og trenger du hjelp er vi alltid klare for en kaffeprat.